INNOVA EN DE LANDELIJKE PURPOSE DAY

Purpose Day was niet alleen inspirerend door de prachtige, hartverwarmende verhalen van Raj Sisodia over Conscious Capitalism, van David Katz over zijn geniale idee de Plastic Bank en Mike Brady over Greyston Bakery die ‘kanslozen’ aan het werk krijgt door hen zonder voorwaarden maar mét goeie training in te huren. Maar ook door de enorme hoeveelheid leuke mensen die je daar ontmoet. Zoveel energie om iets in beweging te gaan brengen, verschil te maken, samen te werken – deze dag werkte dus ook als krachtig antigif voor pessimisme. Het was een soort realistische opwekkingsdag!

Aan mij de eer om hier een workshop te mogen geven over hoe je young professionals kunt helpen van droom naar daad te komen, van ‘Claim’ naar Resultaat. Daarbij begon ik met ‘van dromen naar doen’ in mijn eigen leven door het bouwen van onze woongroep. En vervolgens met de ‘purpose’ van Innova: het bevorderen van organisatieontwikkeling en persoonlijke groei door het scheppen van een stimulerende context.

Het voorbeeld van hoe we een leiderschapstraject voor jonge professionals begeleiden, vond veel weerklank. De insteek is: link je idee aan een hoger doel (Purpose); win anderen voor je idee en: combineer inside-out met outside-in-denken. De deelnemers werden uitgedaagd dit ter plekke met elkaar te oefenen.

Als praktisch handvat gaf ik o.a. onze IkJijWij-aanpak om van Claim tot Resultaat te komen. Je verwoordt het gezamenlijk doel, betrekt anderen er actief bij en linkt het aan een hoger doel en aan de strategie. Het was gaaf om te zien hoe fanatiek mensen met elkaar aan het sparren waren en hun ideeën beter gingen linken aan organisatiedoelen. Na afloop kwamen vier jonge mannen van een grote bank enthousiast naar me toe: “wij zijn collega’s van jouw nicht (op de foto hiernaast) en we wilden na haar verhaal over jou graag naar deze workshop – dankjewel voor wat je ons leerde, we gaan ermee door!” Mijn dag kon al niet meer beter.